Mäklarpanelen om att sälja sin bostad underhand

Lönar det sig alltid att marknadsföra sin bostad inför försäljning? Svaret är inte alltid ja! I årets första mäklarpanel pratar Marcus Abrahamsson, Elna Nilsson och Kristina Lissheim om hur det fungerar att sälja underhand - vad är viktigt att tänka på och när kan det vara lönsamt?

Marcus Abrahamsson - Skandiamäklarna Malmö City, Elna Nilsson - Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Gävle, Kristina Lissheim - Alexander White Fastighetsmäkleri

Hur ska man tänka kring olika försäljningsstrategier?

Marcus: Man ska anpassa försäljningsstrategin efter vilken situation man som säljare är i, t.ex om man har en viss tidsplan att följa, om man behöver få ut ett specifikt pris osv. Det är alltid svårt att ge ett generellt svar på vad som är bäst eftersom det beror på säljarens behov. Det viktigaste är att man har en lyhörd mäklare som kan anpassa arbetssättet och tjänsten efter varje affär, snarare än att jobba med en mäklare som alltid gör på precis samma sätt eller som har färdiga paket.

Elna: Varje situation är unik och därför passar olika strategier vid olika tillfällen. Ett exempel är om man har köpt nyproduktion. Då vet man med säkerhet att man har en inflyttning om x månader, eller kanske år, fram i tiden. För att utnyttja denna situation maximalt bör man förbereda i god tid med en mäklare och sedan be mäklaren hålla koll på marknaden. Kanske säljs en liknande lägenhet i området för ett oväntat bra pris och man har då möjlighet att agera på detta och kanske knyta ihop affären utan att gå ut på öppna marknaden, med tvåan i budgivningen. Man har då ökat chansen att sälja vid ett tillfälle då marknaden är bra.

Kristina: Som mäklare är det viktigt att man utgår ifrån kundens önskemål och förutsättningar. Oavsett vilken strategi och väg man väljer så ska det alltid finnas en anledning till varför man gör det. Ska bostaden läggas ut som ”kommande” ska det vara en del av strategin och inte bara ett sätt för mäklaren att få in uppdraget och ett påskrivet förmedlingsuppdrag. Det är viktigt att utgå ifrån marknaden, lägenhetens förutsättningar och målgrupp samt hur säljarens prioriteringar och önskemål kring processen ser ut.

Vilka för- och nackdelar finns det med att sälja underhand?

Marcus: Den stora fördelen med att sälja underhand är att man som säljare kan testa att få ett riktigt drömpris för sin bostad, utan att riskera att ”bränna” bostaden genom att ha den ute i månader på olika marknadsplatser. Här kan man dra nytta av mäklarens stora kontaktnät. Nackdelen är att mäklaren kanske inte har lika många kontakter som antalet spekulanter som hade sett bostaden på nätet. Här är det viktigt att välja en mäklare som är aktiv i just det området som bostaden ligger i. Dels bör man se hur många bostäder som mäklaren har sålt eller har ute till försäljning, men också hur många bostäder som mäklaren har gjort redo inför framtida försäljningar. Det går oftast att se på mäklarens hemsida.

Elna: Fördelen är att man får en snabbare process där man som säljare sitter vid ratten och styr. Nackdelen är att man aldrig får veta vad man fått på öppna marknaden och i efterhand kan ha svårt att släppa tanken på att man kanske kunde fått bättre betalt.

Kristina: Det är en diskret process, du slipper ha öppna visningar med mycket folk och spring i din bostad. Möjlighet att hitta en köpare som är beredd att lägga ett premiumpris och ofta är det en lite lugnare försäljningsprocess. Nackdelarna är att du inte exponerar den för lika många potentiella köpare och att det därmed är svårare för din mäklare att hitta ”rätt köpare”.

När rekommenderar du att sälja underhand?

Marcus: Om man som säljare inte måste följa en viss tidsplan utan snarare kan vänta längre på den perfekta köparen, då kan en underhandsförsäljning vara en bra idé. Det kan också vara en idé om man vill vara diskret och av någon anledning inte vill att grannar ska få reda på att bostaden är ute till försäljning. Ska man sälja i någon gång i framtiden är det alltid en bra idé att i god tid innan försäljningen göra sin bostad redo och samla spekulanter, det skulle man också kunna se som en slags underhandsmarknadsföring eftersom bostaden då inte ligger ute som skarpt till salu på nätet. Även där kan det trilla in en spekulant som är villig att vänta på inflyttning och som är villig att betala bra.

Elna: Om man har gott om tid på sig så tycker jag alltid att man ska förbereda tidigt för att öka chansen att mäklaren hittar en bra spekulant som vill köpa utan att objektet varit på öppna marknaden, du sätter ett pris och det värsta som kan hända är att du inte får detta pris. Då testar ni öppna marknaden. Även om man har ett objekt som riskerar bli svårsålt är det en bra ide att testa att sälja underhand. Det är mycket psykologi inblandat när man köper och säljer bostäder och ett objekt som legat ute länge på öppna marknaden riskerar, ibland helt oförtjänt, att få en dålig stämpel.”Om ingen annan vill ha huset så måste det ju vara något fel?” Detta vill man gärna undvika och då kan underhandsförsäljning vara ett bra alternativ.

Kristina: När du vill ha en mer diskret process eller när du känner att du inte måste flytta men är beredd att göra det för ”rätt bud”. Kan även vara ett bra sätt att förbereda din försäljning på öppna marknaden utan att exponera och ”bränna” bostaden, du öppnar upp för möjligheten att få ett riktigt fint bud.

Stort tack till Elna Nilsson , Marcus Abrahamsson och Kristina Lissheim !

Publicerad februari 2021