Kom igång med din försäljning!
Vi matchar dig med de bästa mäklarna
När du ska sälja din bostad så anlitar du en mäklare. Mäklarens kompensation kallas för arvode eller mäklararvode. Men vad är ett normalt mäklararvode, vad innebär provision och vad är det mäklaren tar betalt för? Här går vi igenom vanliga frågor och vad du bör förvänta dig.
Inom mäklarbraschen råder fri prissättning - det innebär att mäklare kan variera både i vilken ersättning de tar och vilka tjänster som ingår i deras uppdrag. Arvodet kan också skilja sig mellan mäklare på samma byrå och till och med på samma kontor.
I den här guiden går vi igenom vad som kan förväntas vara ett rimligt arvode givet storlek på din bostad, var du bor och vilka tjänster som ingår. Det är viktigt att känna till detta när du ska sälja, för att kunna jämföra offerter och arvodesupplägg och ta ett välgrundat beslut i val av mäklare.
Kom igång med din bostadsförsäljning
Börja härAtt ange exakt vad en mäklare kostar går inte eftersom mäklarna själva sätter priset för varje enskilt uppdrag, och mäklarfirmorna är inte transparenta med prisbilderna. Det finns däremot vissa generella faktorer som kan påverka mäklaravodet. Några av de avgörande kan vara vilken bostadstyp du ska sälja, hur länge mäklaren har varit aktiv i branschen, hur stor bostaden är och vilket område du ska sälja i.
Här nedan presenterar vi rimliga arvodesnivåer - först baserade på bostadens värde och sedan indelat på typ av bostad:
Baserat på bostadens värdeSe mer detaljerad data om mäklararvoden för storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Använd vår arvodeskalkylator genom att fylla i uppgifter om din bostad så försöker vi besvara ungefär vad ett arvode kan vara för din bostad.
Vet du inte vad din bostad är värd? Använd Boolis tjänst för att direkt få en värdeindikation på din bostad!
Det är mycket att tänka på när man ska sälja bostad. Ännu svårare kan det vara att välja vilken mäklare man ska sälja med. Så borde det inte vara! Vår tjänst matchar dig med de bästa mäklarna i ditt område tack vare massor av försäljningsstatistik från Booli, som precis som vi är en del av SBAB:s trygg och enkla tjänster för att köpa, sälja eller bo.
Lokalanpassat och helt kostnadsfritt!
Det är svårt att svara på frågan om vad ett rimligt mäklararvode är eftersom det är många faktorer som spelar in. För att få en fingervisning om vad arvodet ligger på i ditt område kan du titta på områdessidan, där vi presenterar ett spann för arvoden. Här nedan presenterar vi arvodesspann för några olika städer:
För att få reda på vad som är ett rimligt arvode för just din bostad rekommenderar vi dig att jämföra mäklare som jobbar i området. När du väljer mäklare inför din försäljning bör du undersöka kostnadsbilden, men också fundera på vilken mäklare du tror kommer att passa bäst för uppdraget och ge dig bäst betalt. Ett högre arvode för att anlita rätt mäklare inför din försäljning kan göra stor skillnad i försäljningspriset. Vi rekommenderar även att du går på mäklarnas visningar för att se hur de säljer in sina objekt till köpare, läser mäklarnas omdömen, tittar på deras försäljningsstatistik samt träffar mäklarna på riktigt för att få en så bra bild av dem som möjligt.
Mäklaren har många verktyg till sitt förfogande vid en bostadsförsäljning, vissa saker tas det betalt för och vissa saker sker utan att du ens märker något. Om du är intresserad av att veta mer om hur mäklare resonerar kring arvoden så kan du läsa vår mäklarpanel . De saker som kan ingå i ett arvode är bland annat:
När du deklarerar din bostadsförsäljning så kan du ta med mäklararvodet. Hur det deklareras beror på om du sålde med vinst eller förlust, vid vinst får du dra av mäklararvodet från det du skattar och vid förlust får du tillbaka mer på skatten. Det viktiga är att du sparar dina fakturor och kvitton från försäljningen. Det är inte svårt att deklarera ett arvode i samband med försäljning men behöver du hjälp kan du fråga din mäklare om det ingår i erbjudandet.
Vi samlar arvodesstatistik från våra användare. Statistiken baseras på data från försäljningar de senaste två åren. De spann vi visar är från 5:e till 95:e percentilen och vi visar bara aggregerad statistik när vi har ett tillräckligt stort statistiskt underlag.